Dietetyka
Dietetyka
Instytut Kultury Fizycznej i Zdrowia
Kierunek Dietetyka
Zakład Dietetyki
Kierownik Zakładu
dr Maria Dymkowska- Malesa
e-mail: m.dymkowska-malesa@pans-koszalin.pl
Opiekun Praktyk Zawodowych
dr Maria Dymkowska- Malesa
e-mail: m.dymkowska-malesa@pans-koszalin.pl
Studia pierwszego stopnia na kierunku dietetyka trwają 3 lata (6 semestrów).
Są to studia o profilu praktycznym, po ich zakończeniu absolwent uzyskuje tytuł zawodowy licencjata.
Absolwent posiada kwalifikacje do wykonywania zawodu dietetyka (opis zawodu) (kod zawodu 322001), zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (tekst jednolity z dnia 28 grudnia 2018r. Dz. U. 2018 poz. 227 z późn. zm.).
Studenci otrzymają rzetelną wiedzę oraz umiejętności praktyczne zarówno z dietetyki dedykowanej osobom z problemami natury zdrowotnej oraz z dietetyki sportowej, dedykowanej osobom uprawiającym sport zarówno wyczynowo jak i rekreacyjnie.
WAŻNE:
Do wykonywania zawodu dietetyk nie uprawnia ukończenie studiów podyplomowych ani kursów w zakresie dietetyki.
O KIERUNKU
Absolwent uzyskuje kwalifikacje i kompetencje niezbędne do:
- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności,
- przygotowania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie
z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP), - kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz organizowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dostosowanego
do wieku i stanu zdrowia pacjentów, - oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjentów,
- wyciągania odpowiednich wniosków terapeutycznych.
SYLWETKA ABSOLWENTA
Absolwent posiada znajomość zasad edukacji żywieniowej zasady etyczne
i uregulowania prawne związane z wykonywanym zawodem, odbył praktyki zawodowe w szpitalach i poradniach związanych z obranym kierunkiem studiów.
Wykształcony i przygotowany absolwent kierunku dietetyka znajdzie zatrudnienie w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
- poradniach żywieniowych, chorób metabolicznych, przewodu pokarmowego,
- zakładach żywienia zbiorowego,
- zakładach dostarczających pożywienie do placówek zbiorowego żywienia (catering),
- placówkach sportowych, w tym fitness cluby,
- sanatoriach, ośrodkach SPA, gabinetach promocji zdrowia,
- szkołach, przedszkolach, żłobkach,
- instytutach naukowo-badawczych,
- inspekcjach zajmujących się kontrolą żywności i żywienia,
- organizacjach zajmujących się doradztwem w zakresie żywienia ludzi oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka,
- może też prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie poradnictwa dietetycznego,
- absolwent studiów przygotowany jest do podjęcia studiów drugiego stopnia.
Prezentacja kierunku Dietetyka
- Prezentacja kierunku
- Opinie studentów o kierunku
- Studia na dietetyce
- Wskazówki dietetyczne mające na celu poprawę koncentracji
- "Zdrowe jedzenie, dobra praca czyli warto studiować dietetykę w PWSZ w Koszalinie - wywiad z Kierownikiem Zakładu Dietetyki dr Jolantą Kowalską-Bigulak - gk24.pl - 17.05.2022
Rok akademicki 2023/2024
Zajęcia "Analiza i ocena jakości żywności” - owoce i warzywa
Studenci 2 roku Dietetyki na zajęciach praktycznych „Analiza i ocena jakości żywności” z dr Marią Dymkowską-Malesą oceniali zawartości azotanów w wybranych owocach i warzywach za pomocą urządzenia Greentest. Greentest to innowacyjne urządzenie, które umożliwia szybkie i precyzyjne testowanie żywności. Określa zawartości azotynów, poziom toksyczności i ogólną jakości produktów spożywczych w tym także twardość wody.
Zajęcia „Analiza i ocena jakości żywności” - oceny kaw
Studenci 2 roku Dietetyki na zajęciach praktycznych „Analiza i ocena jakości żywności” z dr Marią Dymkowską-Malesą oceniali sensorycznie kawy i napary kawowe wybranych kaw ziarnistych, mielonych i instant oraz ocena zawartości azotanów w wybranych owocach i warzywach za pomocą urządzenia Greentest. Greentest to innowacyjne urządzenie, które umożliwia szybkie i precyzyjne testowanie żywności. Określa zawartości azotynów, poziom toksyczności i ogólną jakości produktów spożywczych w tym także twardość wody.
Metody motywacji w diecie w formie pytań coachingowych
Dziś uczniowie Zespół Szkół nr 8 w Koszalinie odwiedzający PWSZ w Koszalinie wzięli udział w zajęciach z mgr inż. Kamilą Barańską, która przedstawiła metody motywacji do rozpoczęcia i utrzymania diety w formie pytań coachingowych.
Diet coaching łączy w sobie coaching i mentoring dietetyczny. To metodycznie przeprowadzone spotkania, podczas których klient – coachee, przy wsparciu Diet Coacha – specjalisty żywieniowca, buduje samoświadomość, zespalając wiedzę z zakresu dobrego odżywiania i zdrowego stylu życia z wiedzą o sobie.
Dzięki diet coaching’owi klient ma możliwość zbadania własnych potrzeb żywieniowych, i odkrywa , co mu służy, a co mu szkodzi. To były bardzo cenne wskazówki dla młodzieży
#dietetyka #dieta #motywacja #coaching #dietcoaching
Zajęcia studentów 2 roku
Zajęcia studentów 2 roku w ramach zajęć z przedmiotu "Żywienie w chorobach autoimmunologicznych" z mgr Aldoną Lewitą-Paszko wykonywali testy na nietolerancje pokarmowe.
Konferencja "Dietoterapia otyłości"
Wykładowczynie kierunku #Dietetyka PWSZ w Koszalinie wzięły udział w konferencji ph. Food Forum 2023 DIETOTERAPIA OTYŁOŚCI I ZABURZEŃ HORMONALNYCH Certyfikowana Konferencja Warsztatowa, która odbyła się 30 września 2023r. w Poznaniu.
Uczestniczki konferencji wzięły udział w wykładach eksperckich i warsztatach praktycznych, podczas których otrzymały interdyscyplinarną wiedzę z zakresu leczenia otyłości wg najnowszych wytycznych oraz poznały zasady żywienia pacjentów poddawanych zabiegom bariatrycznym czy farmakoterapii otyłości, a także najnowsze wytyczne i praktyczne narzędzia wspierające komponowanie planów dietoterapii, jadłospisów oraz planów suplementacyjnych dostosowanych do konkretnych problemów pacjentów gabinetu dietetycznego.
Rok akademicki 2022/2023
Zajęcia "Parazytologii"
Studentki 2 roku #Dietetyka w ramach zajęć z "Parazytologii" z dr Anną Góralczyk odwiedziły Zakład Higieny Weterynaryjnej.
Dni otwarte PWSZ 2023
Prezentacja kierunku Dietetyka podczas Dni Otwartych PWSZ
Wykłady dietetyka w Akademii Młodego Piłkarza
Wykładowca PWSZ w Koszalinie dr Jolanta Kowalska-Bigulak specjalizująca się w dietetyce sportowej doktor nauk o zdrowiu w zakresie dietetyki poprowadziła wykład o roli żywienia w podnoszeniu możliwości wydolnościowych u zawodników piłki nożnej Bałtyku Koszalin. W spotkaniu uczestniczyli zawodnicy, rodzice i opiekunowie młodych piłkarzy. Prócz otrzymanej wiedzy, uczestnicy mogli zadawać pytania, na które fachowo odpowiadała pani dietetyk. Na koniec zostały przedstawione propozycje posiłków oraz napojów izotonicznych.
Rok akademicki 2021/2022
Dni otwarte 2022
Zajęcia praktyczne "Kuchnie świata"
Zajęcia praktyczne studentów 3 roku #DietetykaPWSZwKoszalinie w ramach przedmiotu „Kuchnie świata” z mgr Joanną Kubat to prawdziwa sztuka kulinarna. Potrawy wykonane przez studentów to prawdziwa podróż kulinarna po różnych zakątkach świata:
- Kuchnia francuska – zupa cebulowa
- Kuchnia włoska - ravioli i gnocchi
- Kuchnia japońska – oczywiście sushi
Akcje studentów dietetyki promujące zdrowy styl życia
Studentki 3 roku kierunku Dietetyki PWSZ w Koszalinie p. Natalia Majewska i p. Karolina Sobieraj pod opieką wykładowcy mgr Aldony Lewity-Paszko od 2020r. biorą udział w cyklicznych akcjach promujących zdrowy styl życia w ramach praktyk zawodowych, oceniają aktualny stan zdrowia seniorów i dzieci w wieku przedszkolnym.
Co roku w Mielnie odbywa się zjazd Ludowych Zespołów Sportowych, gdzie prowadzone są warsztaty nt. poprawy świadomości seniorów co do wyborów żywieniowych i ich stanu zdrowia. Prowadzone jest doradztwo, które wskazuje odpowiedni kierunek potrzeb zdrowotnych. Analizowane są nawyki żywieniowe i wprowadzane są praktyczne rady w celu poprawy stanu zdrowia seniorów. Wykonywane są cykliczne analizy składu ciała, w celu określenia obecnego stanu organizmu na podstawie oceny ilości tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej czy wody w organizmie.
Tego typu warsztaty spotykają się z bardzo dużą aprobatą społeczeństwa, a przyszli dietetycy naszej uczelni mogą trenować swój warsztat poprzez prowadzenie wykładów, indywidualne doradztwo żywieniowe, interpretację wyników badań. Dzięki tym spotkaniom edukacja żywieniowa ma miły i praktyczny charakter.
Ponadto udział w spotkaniach z rodzicami dzieci w wieku przedszkolnym w jednym z nowogardzkich przedszkoli przyczynił się także, do wzrostu świadomości dorosłych, w przypadku umiejętności wyboru dobrych artykułów spożywczych, które wkładają do koszyka sklepowego.
Na spotkaniu zostały przedstawione Rodzicom zasady prawidłowego żywienia dzieci w wieku 3-6 lat, ewentualne błędy żywieniowe oraz zagrożenia wynikające z ich popełniania w wieku starszym i dojrzałym podopiecznych.
Praktyki zawodowe w poradniach dietetycznych pozwalają studentom PWSZ w Koszalinie nabywać praktyczne umiejętności warsztatu, umiejętności prowadzenia wywiadu zdrowotno-żywieniowego i obcowania z klientem. Dzięki tym zabiegom, w sposób efektywny studenci podejmują działania terapeutyczne, które mają na celu obniżać ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca 2, hipercholesterolemia czy już otyłość z współistniejącymi chorobami. Połączenie wiedzy teoretycznej i możność wykorzystania jej w kontakcie z pacjentem, pozwala intensywnie udoskonalać umiejętności niezbędne w zawodzie dietetyka.
Dzięki bliskiemu kontaktowi z pacjentem, rozmowie z nim, dokonywaniu regularnej analizy składu ciała, stosowaniu zindywidualizowanej diety może w sposób bezpośredni wpływać na polepszenie się jego stanu zdrowia. Dzięki temu nasze społeczeństwo staje się bardziej świadome i zdrowsze!
Rok akademicki 2020/2021
Poradnia dietetyczna online
Rok akademicki 2019/2020
Zajęcia praktyczne z analizy składu masy ciała i planowania racjonalnego odżywiania
Zajęcia praktyczne studentów 1 roku z p.J.Kubat
Zajęcia praktyczne studentów 1 roku z p.J.Kubat "Technologia żywności" - jest bardzo apetycznie :)
Rok akademicki 2018/2019
Dzień Zdrowia i Urody w PWSZ
W dniach 24-25 maja 2019r. w PWSZ w Koszalinie - w ramach corocznych Dni Koszalina - odbyły się Dni Zdrowia i Urody. To były dni pełne atrakcyjnych wydarzeń. Studenci poszczególnych kierunków kształcenia pod opieką wykładowców mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności. Studenci dietetyki przeprowadzali analizę składu masy ciała na aparacie In Body 470 i prowadzili konsultacje dietetyczne.